А ви знаєте чому існує два різних типи чаю?

Для чорного чаю зібране листя скручують та залишають висихати на сонці й повітрі. Листя окиснюється та ферментується, від чого запах і смак стають більш виразними. Для зеленого чаю зібране листя обробляють гарячою парою, а потім легко підсушують, щоб їх вміст не окислювався. Від цього смак і колір чаю залишаються значно світлішими, у порівнянні із чорним чаєм.

Хоч обидва сорти виготовляють із рослини того самого виду, вони різняться за складом кількісно та якісно. А яка користь для здоров’я в обох видів чаю? Давайте розбиратись.

Зелений чай містить безліч поліфенолів, що мають низку корисних властивостей для різних органів і систем нашого організму. Науковці говорять про зв’язок між вживанням зеленого чаю і меншим ризиком розвитку ракових пухлин у тілі.

Найбільш потужним компонентом у зеленому чаї є сполука, що має назву «ґаллат епіґал-локатехіну» (англійською Epigallocatechin-3-Gallate, EGCG). Саме із цією сполукою пов’язують левову частку позитивних властивостей зеленого чаю на здоров’я та організм.

Підсумковий аналіз клінічних досліджень підтвердив, що молекули ґаллату епіґал-локатехіну, які містяться в чаї:

  • як антиоксиданти нейтралізують пошкодження клітин від вільних радикалів;

  • блокують ангіогенез злоякісних пухлин та пошкоджених тканин — себто блокують утворення нових кровоносних судин до ракових клітин і не дають їм рости;

  • стримують цикл життя ракових клітин, які безконтрольно діляться та поширюються та в окремих випадках спричиняє апоптоз (відмирання) пошкоджених клітин;

  • мають антибактеріальні властивості, що знижує ризик розвитку раку шлунку.

  • окремі наукові роботи пишуть про позитивний вплив зеленого чаю на здоров’я печінки та нервової системи через свій вміст таких поліфенолів.До прикладу, кілька досліджень свідчать, що вживання зеленого чаю зменшує кількість амілоїдних бляшок — причини синдрому Альцгеймера.

Отже, зелений чай добре впливає на здоров’я серця, печінки, нервової системи та може зменшити ризик розвитку ракових пухлин.

Чорний чай містить групу поліфенолів — теаф-лавіни, що містяться лише в чорному чаї. Як і всі поліфеноли, теафлавіни мають дуже добрі властивості, як антиоксиданти. Вони захищають жирові тканини в організмі від вільних радикалів, а також поліпшують стан кровоносних судин і стінок серця. Також теафлавіни сприяють зниженню рівня цукру та холестерину в крові.

Науковці довелии, шо теафлавіни можуть усувати зайві жирові клітини й підтримувати здоровий індекс маси тіла. Також дослідження показало, що вживання чорного чаю знижує ризик появи бляшок у судинах, зменшує запалення тканин і збільшує рівень оксидів азоту, що допомагає здоровим скороченням судин.

Тож який сорт чаю краще пити: зелений чи чорний?

Зелений чай містить майже вдвічі меншу кількість кофеїну, ніж чорний, тож він є кращим для людей, чутливих до кофеїну. Проте, обидва сорти є чудовими стимуляторами нервової системи, особливо порівняно з кавою. Зелений чай має ще одну перевагу. Він містить L-теафлавін, що має заспокійливу та пом’якшувальну дії. Тож вживання зеленого чаю буде водночас і стимулювати, і заспокоювати нервову систему.

Доведено чимало корисних властивостей чаю для здоров’я, але його надмірне вживання може нести певну шкоду та ризики:

  1. Довідник британської Національної служби здоров’я містить застереження від надмірного вживання чаю із цукром, бо гарячі напої в поєднанні із цукром шкодять емалі зубів.

  2. Також кофеїн сприяє частому сечовипусканню, тому людям із розладами сечового міхура (зокрема, енурезом) потрібно вживати альтернативні напої або чай без кофеїну.

  3. Чай містить таніни — сполуки, які містяться також у більшості фруктах та ягід і відповідають за гіркий смак. Таніни сполучаються з мінералами і зменшують їх засвоєння організмом. Тому для більшої поживності чай краще вживати між прийомами їжі.