Сезон ягід у самому розпалі, тому давайте поговоримо про користь цих ягід та що необхідно про них знати.

Усі ягоди — це суперфуди, оскільки на невеликий об’єм продукту, вони містять велику кількість нутрієнтів.

Проте, деякі ягоди мають особливості, які, як показують дослідження, можуть впливати на медичні стани та бути чудовою профілактикою хвороб. Саме на ці особливості ми можемо опиратися при виборі сезонних ягід.

  1. Малина містить калій, вітамін С, лютеїн, клітковину та бета-каротин. Також вона багата на антиоксиданти, поліфеноли. Ці сполуки допомагають зменшити окислювальний стрес. Саме цей процес є провідним фактором у розвитку серцево-судиних захворювань, онкології, хвороби Альцгеймера та інших. Дослідження показують позитивний вплив напою з малини та інших ягід на організм людини під час фізичного навантаження. Середня порція ягід на прийом їжі — 1 склянка (орієнтовно 100–120 г).

  2. Полуниця — це ягода з високим вмістом вітаміну С та фолатів, що робить її хорошим продуктом для профілактики анемії. Також полуниця гарно зарекомендувала себе в дослідженнях щодо зменшення ризиків ССХ. Дослідження показали, що жінки, які споживали понад 3 порції полуниць та чорниць на тиждень — мали на 30 % менший ризик серцевого нападу. Також ця ягода пригнічує запальні процеси в організмі. Цікавий факт: рівень доступності антиоксидантів збільшується при їх подрібнені, тому радять вживати полуницю у вигляді смузі.

  3. Чи знаєте Ви, що ожина вона може корисна для зубів? Дослідження показують, що екстракт ожини має антибактеріальну та протизапальну дію, зокрема проти деяких бактерій, які спричиняють захворювання порожнини рота. Деякі вчені навіть припускають, що ожина може допомогти в профілактиці та контролю захворювань ясен та карієсу. Цю ягоду можуть сміливо вживати люди із цукровим діабетом та предіабетом через низький глікемічний індекс. А ще ожина дуже пасує до салатів, наприклад у такій комбінації: шпинат, томат, ожина та бальзамічний соус. Спробуйте!

  4. У лохині на 100 г продукту всього 39 калорій. Її харчові волокна необхідні людям, що худнуть. Клітковина знижує апетит і подовжує відчуття ситості, допомагає знизити загальний рівень «поганого» холестерину в крові та має позитивний вплив на рівень глюкози. Також плоди лохини містять органічні кислоти, рослинний білок, фолієву кислоту, антиоксиданти й вітаміни A, C, PP та K. Як і більшість темних за кольором ягід, лохина знижує ризики появи цукрового діабету, ожиріння, серцево-судинних захворювань та наповнює організм життєвою енергією. Однак людям, які мають хронічні захворювання шлунку, слід обережно ставитися до вживання цих ягід через вміст значної кількості органічних кислот.

А якщо вас цікавить користь і інших сезонних ягід, то пишіть нам у коментарях…