У спекотні дні дуже хочеться потішити себе смачним прохолодним десертом — а саме морозивом. Але чи можна його їсти багато? Наскільки воно шкідливе чи корисне? І як обрати «правильне» морозиво?
Морозиво — не зовсім корисний продукт, адже воно дуже солодке, холодне та містить різноманітні добавки в свєму складі. Насправді, прохолодний смачний десерт у своєму складі має більше 20-ти амінокислот, різноманітні вітаміни (20 видів), жирні кислоти, фосфор, кальцій, магній, натрій, калій.
Морозиво потрібно вживати з обережністю, адже воно дуже холодне й може спричинити біль чутливих зубів та мігрень ( оскільки судини різко звужуються від холоду). Лікарі рекомендують бути обережними з морозивом тим, хто хворіє на хронічний гастрит, ожиріння, цукровий діабет, непереносимість лактози, гіпертонію та часте ГРВІ.
Також не потрібно їсти надто багато морозива. Це погано впливає на фігуру й рівень цукру в крові. Морозиво можна їсти всім лише в тому випадку, якщо воно зроблено з натуральних інгредієнтів, не ароматизоване. Тобто, купляйте морозиво максимально просте - без наповнювачів і ароматизаторів, тоді все буде гаразд.
У магазинах є величезний вибір різного морозива. Як же правильно його вибрати?
-
Для початку потрібно дивитися на упаковку. На обгортці повинен бути напис “ДСТУ 4733”. Це означатиме, що морозиво зробили з натуральних молокопродуктів. Якщо ж написано “ДСТУ 4735”, то значить застосовувались замінники молочного жиру.
-
Потрібно читати склад морозива, дивитися, який інгредієнт стоїть на першому місці. Ідеальними складниками є молоко, вершки, масло, яйця, цукор. Повинен бути мінімум ароматизаторів та барвників, а краще взагалі їх відсутність.
-
Зовнішній вигляд повинен бути презентабельним. Якщо упаковка зім’ята й деформована, а морозиво втратило форму, на ньому є кристалики льоду - це означає, що продукт розморожувався і потім заморожувався. Їсти таке морозиво не можна — воно шкідливе для здоров’я.
-
Варто подивитися чи правильно зберігається морозиво. М’яке морозиво може зберігатися до 10 днів. А загартоване морозиво при правильному зберіганні буде смачним і корисним цілих 2 роки.