Ягоди годжі — це помаранчево-червоні свіжі ягоди овальної форми, родом з Азії. Ягоди ростуть на чагарнику (Lycium barbarum) і відомі, як вовчі ягоди. Більшість любителів натуральних продуктів знайомі із сушеними ягодами годжі, які виглядають як червоні родзинки, а на смак трохи нагадують солодку журавлину. Окрім сушених ягід годжі, порошок та сік є універсальним способом додавання поживних речовин до раціону.

Однією з причин цінності ягід годжі є те, що вони, як і багато інших фруктів, містять ряд вітамінів і мінералів, зокрема: Вітамін A. Вітамін B12. Вітамін C, залізо та селен, у них хороший вміст білка як для фруктів і повний спектр амінокислот необхідних для харчування людини.

Ягоди годжі традиційно використовували в країнах Азії для зміцнення здоров’я та продовження тривалості життя. Споживання ягід годжі приносить організму багато поживних речовин, але оздоровчий ефект цих ягід значно більший.

Плоди годжі насичують тіло енергією, навіть після вживання невеликої порції. У них багатий, солодкий смак, поряд із високим вмістом клітковини, що допомагає дотримуватися правильного харчування. Суперфуд відмінно замінює кілька фруктів, з’їдених протягом дня. Він компактний для того, щоби брати його із собою. Ви вживати плоди для швидкого схуднення завдяки багатому мінеральному складу.

Клінічні дослідження на людях показали, що споживання ягід годжі у здоровому раціоні сприяє кращому контролю рівня цукру та холестерину в крові, артеріального тиску, біомаркерів окисного стресу, запальних процесів та маркерів здоров’я серцево-судинної системи. Як правило, рекомендована кількість – це від 14 до 30 грамів на день або приблизно від 3 до 6 столових ложок сушених ягід годжі. Результати цих клінічних досліджень вражають. Наприклад, у 16-тижневому контрольованому дослідженні сорок людей середнього та старшого віку споживали 15 г/день цілих сушених ягід годжі під час основного прийому їжі. Дослідники вивчали кілька біомаркерів судинного тонусу, рівня ліпідів у крові та артеріального тиску. Порівняно з контрольною групою, всі ці маркери були значно покращені при споживанні ягід годжі.  

Також вражає омолоджуючий ефект ягід годжі. Доведено, що сполуки, які містяться у ягодах годжі мають антиоксидантну дію, а також регулюють імунну систему та захист клітин. У Китаї ягоди годжі з давніх часів споживались для довголіття та для покращення роботи печінки, нирок і зору.

У традиційній китайській кухні сушені ягоди годжі частіше вживають вареними. Вони широко використовуються в китайських супах, трав’яних чаях, трав’яних сумішах, а також у вині чи соку. Ягоди годжі підсилюють смак як солодких, так і солоних страв.

Приклад рецепту для розуміння того, як приготувати страви з ягід годжі. Вівсянка з ягодами годжі:

Інгредієнти:

  • 4 склянки води

  • 1/2 склянки сушених ягід годжі

  • одну склянку вівсяних пластівців

  • трішки солі

  • можна додати 1/2 ст.л. меленої кориці

  • молоко з бажанням(необов’язково)

  • кленовий сироп (необов’язково).

Додайте всі інгредієнти в каструлю. Доведіть суміш до кипіння. Зменшіть нагрів. Кип’ятіть на повільному вогні 25 хвилин. Часто помішуйте. Зніміть із вогню, коли вівсянка забере всю воду й овес стане ніжним, але не кашоподібним. Розкладіть її на тарілки й за бажанням додайте до пластівців молока або кленовий сироп і смакуйте.