Якби існувала така річ, як ідеальна їжа, то яйця цілком могли б позмагатися за це звання. Яйце за своєю природою містить усі необхідні інгредієнти для розвитку організму, тому, вочевидь, воно дуже насичене поживними речовинами. Вживання яєць разом з іншими продуктами також допомагає організму засвоїти більше вітамінів. Наприклад, дослідження показало, що додавання яйця в салат може збільшити кількість вітаміну Е, який ми отримуємо з їжею.

Протягом десятиліть споживання яєць також викликало суперечки через високий вміст холестерину, який деякі дослідження пов’язували з підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Один яєчний жовток містить близько 185 міліграмів холестерину, що становить більше половини 300 мг добової норми, яку донедавна містили дієтичні рекомендації США.

Чи означає це, що яйця неідеальна їжа? Чи можуть завдати нам шкоди?

Наш організм виробляє весь необхідний нам холестерин самостійно. Він також міститься в продуктах тваринного походження, які ми споживаємо, зокрема у яловичині, креветках, яйцях, а також сирі й маслі. Яйця, разом із креветками, є єдиною їжею з високим вмістом холестерину та низьким вмістом насичених жирів. Хоча, рівень холестерину в яйцях набагато вищий, ніж у м’ясі та інших продуктах тваринного походження, але саме насичені жири підвищують рівень холестерину в крові. Це продемонстрували багато досліджень протягом останніх років.

Дискусія щодо впливу яєць на здоров’я частково змінилася тому, що людський організм може компенсувати холестерин, який ми споживаємо.

Новіше популяційне дослідження, у якому брали участь понад пів мільйона американців старше 50 років показало, що споживання яєць пов’язане з вищим ризиком смерті, зокрема від серцево-судинних захворювань та раку. Також виявилося, що ті, хто казали, що їли лише яєчний білок, а не ціле яйце, мали нижчий рівень смертності. Існує багато інших спостережних досліджень, які навпаки свідчать про користь яєць для здоров’я серця.

Тож корисні яйця для здоров’я чи ні?

Одне з досліджень 2021 року показало, що яйця, вирощені на вільному вигулі з невеликої сімейної ферми в сільській місцевості, містять менше холестерину, ніж яйця, вирощені на традиційних фермах, що продають у супермаркетах. Крім того, огляд трьох досліджень 2022 року, присвячених зв’язку між споживанням органічних яєць і здоров’ям, виявив, що споживання органічних яєць було пов’язане зі зниженням рівня деяких маркерів запалення в організмі.

Попри те, що дослідники далекі від розуміння того, чому яйця впливають на нас по-різному, переважна більшість останніх досліджень показує, що вони не становлять ризику для нашого здоров’я, і, ймовірно, навпаки, приносять користь.

Попри це, їсти яйця на сніданок щодня, скоріш за все, не найздоровіший варіант — хоча б тому, що ми повинні дотримуватися різноманітної дієти і збалансованого харчування.